Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před 15 lety mi zemřela maminka a můj otec při řešení dětictví nechal napsat na mě dům a on zde má věcné břemeno doživotní bydlení. Dům není řešen jako dvougenerační a má právo užívat celý dům. Tehdy mi bylo 18 roků a myslela jsem si, že soužití nebude problematické. Problémy nastaly až nyní jsou už neúnosné. Vdala jsem se a mám dvě malé děti. Uvažujeme, že se odstěhujeme do podnájmu, ale do domu jsem hodně investovali a máme obavy, že otec bude dům ničit a také, že odmítne platit spotřebu energií.

Ještě když jsme před lety měli relativně dobrý vztah, převedl ze své vkladní knížky na můj účet částku 200.000 Kč, s tím, že buďto až zemře máme si tuto částku rozdělit se sestrou, nebo když by potřeboval, že mu peníze dáme - myšleno potřeboval operaci, pečovatelku atd. Nebyla na to sepsána žádná smlouva. Nyní otec peníze požaduje zpět, protože ale uvažujeme o stěhovaní, peníze jsem mu odmítla dát, abych z nich případně mohla platit jeho spotřebu energií. Otec nám vyhrožuje, pomlouvá atd. Přitom mu vařím, peru atd. Bohužel je dům situačně řešen špatně a otec má malou místnost přes kterou procházíme do koupelny. Dům s pečovatelskou službou odmítá. Zatím je relativně soběstačný. Šance zrušit věcné břemeno je asi nulová, je alespoň šance chtít po něm, aby za sebe platil náklady spojené s bydlením po našem odstěhování, popř. to beztrestně brát z těch jeho peněž na mém účtě? Obávám se, že naše situace je neřešitelná, ale předem děkuji za případnou radu. Leona

ODPOVĚĎ:
Podnikat právní kroky proti Vašemu otci zřejmě nepřinese zamýšlený účinek. Pokud jde o vkladní knížky, ty Vám daroval, a může je žádat zpět pouze, pokud se vůči němu chováte tak, že hrubě porušujete dobré mravy. Ale pokud je nevydáte dobrovolně, může se pouze obrátit na soud. Soudní řízení trvá roky, a je finančně náročné. To platí i v případě Vašeho otce, který buď neplatí náklady na energie nebo je neplatí pravidelně. Jak oprávněný z věcného břemene je totiž povinen přiměřeně přispívat na tyto náklady.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.