Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Tchán se předběžně domluvil o prodeji části svého pozemku s majitelem pozemku sousedního. Tento však požaduje jako součást smlouvy, zřízení věcného břemena příjezdové cesty na zbytku pozemku. Tchán má obavu, jak velké budou jeho možnosti ovlivnit, zda kupující nebude cestu (pozemek) devastovat a pokud bude, zda po něm může žádat např. náhradu škody apod.
Tchán si není jistý, zda např. pokud při užívání cesty vznikne nějaká škoda (výmoly apod.) na pozemku, zda bude mít nějakou "páku" na uživatele cesty při nápravě škod. Děkuji, Olda


ODPOVĚĎ:
Zřízení věcného břemene je praktické, pokud by část prodávaného pozemku byla opravdu nepřístupná. Předem zhodnoťte vztahy mezi osobami zúčastněných na takové dohodě. Doporučuji zcela jednoznačně smluvně specifikovat vedení cesty (jakožto onoho věcného břemene) po pozemku, dále charakterizovat její užívání (tzn. např.smluvně vyloučit přepravování těžké techniky).
Oprávněný z věcného břemene je povinen udržovat věc zatíženou v stavu způsobilém užívání a nést odpovědnost za škodu způsobenou zanedbání této povinnosti nebo zneužíváním pozemku.
Pokud by došlo k porušení smlouvy o věcném břemeni, zneužívání věcného břemene, na zatížené věci by hrozilo její významné poškození, či by došlo k výraznému nepoměru mezi právem užívat (právo oprávněného, tedy tchánova souseda) a povinností zdržet se (tedy povinností povinného, čili tchána) lze věcné břemeno zrušit soudem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.