Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dcera uzavřela manželský svazek s rozvedeným partnerem, který má z 1. manželství 25 letého syna. Její manžel koupil po svatbě dům. Dcera podepsala dokument ve kterém uznává, že dům byl pořízen výhradně z finančních prostředků manžela. Na katastru nemovitostí je jako vlastník zapsán manžel dcery.

Dcera si myslí, že jí ze zákona patří polovina domu. Jak je to s vypořádáním majetku v případě rozvodu manželství a dědictví při úmrtí manžela ve vztahu manželka (naše dcera) a syn z prvního manželství? Manžel dcery vlastní další nemovitosti, které si pořídil před svatbou. Děkuji, Sylva

ODPOVĚĎ:
Pokud Vaše dcera s manželem neuzavřela předmanželskou smlouvu nebo smlouvu o zúžení společného jmění manželů, měl by být dům ve společném jmění manželů - to znamená, že by měla nárok na polovinu domu. Dokument, ve kterém ale uznává, že dům byl pořízen výhradně z finančních prostředků manžela by ale mohl svědčit o opaku a to, že dům v případě rozvodu by patřil jako výlučný majetek pouze manželovi.Takže je důležité vědět, jaký dokument podepsala. Nemovitosti, které si manžel Vaší dcery pořídil před svatbou s Vaší dcerou budou v případě rozvodu pouze jeho vlastnictvím, pokud neuzavře s Vaší dcerou dohodu o rozšíření SJM. V případě úmrtí manžela Vaší dcery by dědila Vaše dcera jako manželka a syn manžela jakožto neopomenutelný dědic - každý jednu polovinu zůstavitelova majetku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.