Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 30.11.2011 mi oznámil zaměstnavatel, že mi dává výpověď z organizačních důvodů (§ 52, písm. c) s účinností od 1.12.2011. Ve firmě bych tak měla zůstat do 31.1.2012 a dostat 3 odstupné platy. V průběhu prosince 2011 zjistil můj gynekolog, že jsem v 6. týdnu těhotenství a od 15.12.2011 jsem z důvodu rizikového těhotenství v pracovní neschopnosti.

Navíc jsem onemocněla akutním zánětem průdušek. Zajímalo by mě, zda-li je výpověď ze strany zaměstnavatele platná, když jsem otěhotněla ještě před jejím podepsáním? V případě, že je výpověď platná nebo neplatná, jak mám dále postupovat? Pokud by byla výpověď platná a můj pracovní poměr bude ukončen k 31.1.2012, mám se poté hlásit na pracovním úřadu nebo jak mám dál postupovat? Pozn: Od svého gynekologa mám již vystavený těhotenský průkaz. Děkuji, Aneta

ODPOVĚĎ:
Podle ustanovení § 53 ZP nesmí dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď při použití některých výpovědních důvodů v ochranné době, které jsou v ustanovení § 53 Zákoníku práce výslovně upraveny. Ochrannou dobou je mimo jiné i doba, kdy je zaměstnankyně těhotná. Jestliže s Vámi zaměstnavatel ukončil pracovní poměr z důvodu uvedeného v § 52 písm. c) Zákoníku práce, a to proto, že jste se stala nadbytečnou v důsledku přijatých organizačních změn, je výpověď, která Vám byla doručena v době těhotenství, neplatná. Jestliže jste v průběhu prosince oznámila zaměstnavateli své těhotenství a doložila, že v době, kdy vám zaměstnavatel oznámil výpovědní důvod jste byla již těhotná, je výpověď při použití výpovědního důvodu uvedeného v § 52 písm. c) ZP neplatná. Ochranná doba těhotenství trvá po celou dobu trvání těhotenství, trvá i v době, kdy těhotenství doposud nebylo zjištěno a ochranná doba existuje i tehdy, i když jste o těhotenství při oznámení zaměstnavatele výpovědního důvodu nevěděla. Důležité je, kdy jste výpověď od zaměstnavatele přijala.
Jak jsem již uvedla, výpověď z pracovního poměru je proto na základě výše uvedeného neplatná.
Nejvhodnějším řešením pro zaměstnavatele by bylo odvolat doručenou výpověď s Vaším písemným souhlasem, a to podle § 50 odst. 5 Zákoníku práce. Jestliže by výpověď odvolána nebyla, vystavuje se zaměstnavatel tomu, že v případě Vaší žaloby na určení neplatnosti této výpovědi bude ze shora uvedeného důvodu určena výpověď za neplatnou se všemi důsledky z toho plynoucími. Své nároky z neplatné výpovědi je možné uplatnit u soudu, nejpozději ve lhůtě do dvou měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr tímto neplatným rozvázáním skončit. Po uplynutí této lhůty již není možné neplatné skončení pracovního poměru napadnout.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.