Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manželé koupili chalupu společně, do Katastru nemovitostí byla zapsána pouze manželka. Mají po úmrtí manžela dědický nárok i jeho děti z předešlého manželství, nebo je, i přes společné nabytí majetku, výlučným vlastníkem manželka a přednost má zápis z Katastru?

Dále by mne zajímalo, zda společně uspořené peníze, které jsou na účtě na jméno manželky, jsou součástí dědictví po manželovi pro jeho děti z předchozího manželství. Nebo tím, že manželé vše psali na manželku, jsou jeho děti úplně zbaveny dědického nároku? Děkuji, Laura

ODPOVĚĎ:
Ve vašem případě bude velice těžké prokázat, že nemovitost i finanční prostředky byly ve spoluvlastnictví. K zápisu do katastru nemovitostí předkládáte nabývací titul, v tomto případě kupní smlouvu, dle které k zápisu následně dojde. Samotné vlastnické právo nevzniká pouhou smlouvu, ale v případě nemovitostí až zápisem do katastru nemovitostí. Ke katastrálnímu právu se váže několik zásad, jednou z nich je i zásada materiální publicity, neboli důvěry a víry ve správnost zápisu. Podobné platí i u prostředků uložených na účtu manželky. V rámci dědického řízení musíte předložit důkazy, které nabývání do spoluvlastnictví prokazují (např. příjmy ze zaměstnání posílány na společný účet apod.).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.