Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěl bych se zeptat jestli je možné napadnout darovací smlouvu. V roce 2007 jsem dostal darem dům od prarodičů. Chystala se darovací smlouva a smlouva o zřízení věcného břemene doživotního užívání pro prarodiče. Babička byla bohužel odvezena do nemocnice, čekali jsme až ji bude lépe a potom se smlouva podepsala a notářsky ověřila.

Babička potom za 2 měsíce umřela. Problém je ten že to bylo podepsáno v nemocnici a rodina mi teď vyhrožuje, že počkají až děda umře a potom smlouvu napadnou, protože podle nich byla babička nesvéprávná. V domě bydlím s dědou a na vlastní náklady jsme ho zrekonstruoval a zvýšil tak jeho tržní cenu několikanásobně. Jaká by byla úspěšnost jejich žaloby a po jaké době se nemusím obávat napadnutí této smlouvy? Nebo je možné učinit nějaké právní kroky a opatření nyní? Děkuji, Zdeněk


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je důležité, zda byla smlouva sepsána formou notářského zápisu, nebo na ní byly pouze notářsky ověřeny podpisy.
Pokud šlo o smlouvu formou notářského zápisu, bude pro Vaší rodinu téměř nemožné dokázat, že byla Vaše babička nesvéprávná, neboť se u této formy smlouvy předpokládá její bezvadnost.
Pokud však byli pouze notářsky ověřeny podpisy, budou rovněž muset prokázat, že již byla nesvéprávná. I to však může být velmi obtížné. Pouze fakt, že dva měsíce po podpisu smlouvy zemřela, není k prokázání její nesvéprávnosti dostačující. Pokud je Váš dědeček stále na živu, může on dosvědčit, že jejich úmyslem bylo Vám dům darovat, abyste ho mohli zrekonstruovat, což už nebylo v jejich silách. Bylo by vhodné zajistit zachycení svědectví Vašeho dědy např. formou notářského zápisu.

Úspěšnost žaloby
si netroufám předpovědět. Je však jisté, že Vaše rodina, jako případná strana žalující bude nést důkazní břemeno (tzn. budou muset dokázat pravdivost svého tvrzení). Pokud učiní právní úkon osoba nezpůsobilá, je takový úkon od počátku neplatný.

Vaše rodina se tedy může obrátit na soud kdykoli, avšak po jisté době budou mít jejich důkazy nižní důkazní sílu vinou přirozeného zapomínání svědků.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.