Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem zastupitelem v malé obci Pavlov na Vysočině. Na území této obce byly v 50. letech minulého století "pochytány" (strhány) a svedeny prameny kvalitní pitné vody a potrubím pak byla tato voda rozvedena do okolních obcí a města.

V současné době tuto vodovodní soustavu spravuje a vodu prodává Vodárenská akciová společnost a.s. (získali v privatizaci, ke které se naše obec nepřihlásila). Bohužel z této vody nemá naše obec ani korunu a ještě jsou občané limitováni kvůli ochranným zónám v důsledku zachování čistoty vody. Existuje nějaká opora v zákoně, aby část zisku z tohoto byznysu zůstávala v místě pramenění této vody čili v naší obci? Děkuji, Teodor

ODPOVĚĎ:
V souvislosti s čerpáním podzemní vody v obvodu Vaší obce přicházejí v úvahu dva typy náhrad:
1/ Náhrada za prokázané omezení užívání pozemků a staveb:
Dle § 30/11 zákona o vodách náleží vlastníkům pozemků a staveb v ochranných pásmech vodních zdrojů (předpokládám, že tato pásma byla stanovena opatřením obecné povahy) za prokázané omezení užívání těchto pozemků a staveb náhrada. Tuto náhradu jsou povinni na žádost vlastníků dotčených pozemků a staveb poskytnout v případě vodárenských nádrží vlastníci vodních děl umožňujících v nich vzdouvání vody, v ostatních případech oprávnění k odběru vody z vodního zdroje (§ 8 zákona o vodách).
V této souvislosti je proto možné oslovit Vodárenskou akciovou společnost a.s. s požadavkem na poskytnutí náhrady. Náhrady se mohou domáhat samozřejmě pouze dotčení vlastníci pozemků a staveb (není samozřejmě vyloučeno, aby tímto vlastníkem byla i obec); neboť se bude jednat o větší počet osob, lze Vám doporučit iniciovat zmocnění jednoho zástupce, popř. vytvoření sdružení dle § 829 Občanského zákoníku.
Náhrada může být poskytnuta jednorázově či jako opakující se plnění, nebude-li dohoda s Vodárenskou akciovou společností a.s. možná, rozhodne o jednorázové náhradě soud
2/ Podíl na poplatku za odebrané množství podzemní vody:
Dle § 88/15 zákona o vodách je část poplatků za odběr podzemní vody ve výši 50 % příjmem rozpočtu kraje, na jehož území se odběr podzemní vody uskutečňuje (zbytek je příjmem Státního fondu životního prostředí). Poplatky, které jsou příjmem rozpočtu kraje, mohou být použity jen na podporu výstavby a obnovy vodohospodářské infrastruktury, a to zejména pro obec, na jejímž území se odběr podzemní vody uskutečňuje.
V této souvislosti se proto může Vaše obec obrátit na kraj s dotazem na způsob přerozdělování poplatku za odebrané množství podzemní vody, popř. s požadavkem na výraznější financování výstavby a obnovy vodohospodářské infrastruktury ve Vaší obci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.