Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych vědět, zda mi lékařka může napsat v neschopnosti víkend na chalupu - marodím již delší dobu s problémy s páteří, vycházky mám již od třetího dne neschopnosti na 6 h. denně.

ODPOVĚĎ:
Od ledna 2012 platí nová úprava ohledně vycházek při nemocenské. Ta stanoví, že délka vycházky nesmí přesáhnout 6 hodin denně a člověk v pracovní neschopnosti musí být nejpozději v sedm hodin večer doma. Takže nyní již - na rozdíl od loňského roku, kdy to ještě šlo - není možné napsat neomezené vycházky. Tudíž Vám lékařka nemůže napsat vycházku přes celý víkend, abyste mohla jet na chalupu. Současných šest hodin, které máte, je maximum, které můžete mít.
V případě, že by pacient potřeboval změnit místo pobytu při PN, taky to lze. Lékař vyplní list pro Správu sociálního zabezpečení a nahlásí změnu. A při návratu pacienta do trvalého bydliště provede totéž.

Změna místa pobytu v době pracovní neschopnosti je upravena v § 56, odst. 3 zákona o nemocenském pojištění, který říká, že změnit místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti je možné pouze se souhlasem ošetřujícího lékaře. Pokud se jedná o změnu místa pobytu v době prvních 21 dnů pracovní neschopnosti - tedy v době, kdy náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel - je nutné změnu místa pobytu předem písemně nebo jinak prokazatelně oznámit zaměstnavateli. Takže pokud s tím bude souhlasit Váš lékař, event. i zaměstnavatel, můžete přes víkend změnit místo pobytu na neschopence
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.