Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Je mi 80 let, jsem vdova, vlastním rodinný dům (je zapsaný v katastru nemovitostí KN pouze na moje jméno). Můj jediný 50 letý syn žije v ústavu sociální péče a je zbaven svéprávnosti, jsem jeho opatrovnicí. Nechci, aby po mé smrti propadl majetek státu. Majetek chci odkázat sestře.

Je syn neopomenutelný dědic i když je nesvéprávný? Když sepíši závěť na sestru, bude platná? Děkuji, Eleonora

ODPOVĚĎ:
Syn je neopomenutelný dědic a náleží mu polovina svého zákonného podílu (pokud nemáte více dětí, tak mu ze zákona náleží celé dědictví - a tedy dostat se mu musí min. poloviny dědictví po Vás při sepsání závěti - dědění ze závěti).
Sice by skutečnost, že byl opomenut, musel namítnout, což se může na první pohled jevit jako u nesvéprávného nemožné, ale to za něj udělá soudem ustanovený opatrovník (který bude povinen pečovat o jeho majetek s péčí řádného hospodáře).
Východisko je jediné: Pokud mohu doporučit, před svou smrtí, se nechte opatrovnictví zprostit a ustanovit opatrovnictví Vaši sestru. Následně sepište závěť - polovinu dědictví synovi, polovinu sestře. Syn nebude opomenutý a sestra jako opatrovnice bude pečovat de facto o celý majetek. Pokud syn nemá a nebude mít potomky a není ženatý, může jeho teta (vaše sestra) být jeho jedinou dědičkou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.