Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Řeším se sousedem problém, že na můj pozemek padá jeho opěrná „zeď“ a návoz za ní. Soused má pozemek lehce nad námi, tím jak najíždí na hlínu, která je špatně zpevněná. Návoz hlíny padá k nám a bortí se i s opěrnými ocelovými profily s výdřevou. Ta je ale úplně shnilá a celé se to naklonilo a svezlo více než metr na můj pozemek. Již dvakrát jsem jednal se sousedem o nápravě, nechali jsme hranice zaměřit a není o nich pochybnost. Celá stavba byla vytvořena cca před 20 lety a havarijní stav trvá minimálně 5 let. Nyní však hrozí úplné spadnutí, navíc zde není možné udělat plot, který potřebuji kvůli psovi. Soused podmiňuje opravu mojí finanční spoluúčastí, přitom jde o zeď, která je na původně rovném pozemku a kterou postavili za účelem zřízení svého parkovacího místa. Má soused právo požadovat mojí finanční spoluúčast? Pokud se s ním nedokáži dohodnout, kam se obrátit a požadovat nápravu? Děkuji, Matouš


ODPOVĚĎ:
Sesuv půdy, tak jak je popsán, je jednoznačně vinou Vašeho souseda a jeho „parkovacího místa“. Požadavek Vašeho souseda na spoluúčast při financování opravy není oprávněný, naopak Vy můžete žádat Vašeho souseda za případnou náhradu škody – pokud Vám nějaká vznikla tím, že se jím amatérsky vytvořený svah sesunul. Doporučuji Vám obrátit se na místně příslušný stavební úřad s tím, že tato situace ohrožuje Vaše zdraví, neboť se svah může na někoho sesunout. Stavební úřad by měl učinit kroky k nápravě. Poslední možností je samozřejmě obrátit se na soud. Ten by, dle mého názoru, rozhodl ve Váš prospěch, avšak jeho řízení je časově velmi náročné (soudní řízení může trvat několik let).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.