Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
Jak nejlépe vyřešit situaci ohledně nájemní smlouvy pro více nájemců (odděleně x dohromady). Doteď jsem měla nájemní smlouvu napsanou na oba nájemce (mě a mojí kamarádku). Protože jsme se léta znaly, neměla jsem problém s tím, aby byla smlouva dohromady.

Momentálně se ke mně stěhuje nová spolubydlící, kterou jsem našla na inzerát a osobně ji neznám. Jak nejlépe vyřešit situaci s nájemní smlouvou? Jde o to, aby bylo jasně stanoveno, že si každá z nás ručí za svoji část financí a za to, že bude včas platit nájemné nebo případné nedoplatky a né že nás pronajímatelka „hodí do jednoho pytle“. Příklad: má spolubydlící nezaplatí dva nájmy (2x5000,-). Protože máme každá složenou svou část kauce tzn.: já 5000,- ona 5000,-. Pronajímatelka na tento její nedoplatek vezme obě kauce (i přes to, že má část nájmu byla placena řádně) a bude požadovat doplacení této kauce v plné výši, ale i po mě, protože spolu přece bydlíme a máme se vzájemně hlídat. Takovýmto případům bych se ráda vyhnula a měla pojistku v nájemní smlouvě, že k takovýmto případům nedojde. Děkuji, Bedřiška

ODPOVĚĎ:
V takovém případě bych jednoznačně doporučovala uzavřít 2 na sobě nijak nezávislé nájemní smlouvy, pokud k tomu pronajímatel nemá námitky. Šlo by tedy o smlouvy vy + pronajímatel a druhá smlouva spolubydlící + pronajímatel. Takto uzavřené smlouvy Vám v rámci možností zajistí nejvyšší míru ochrany tak, aby např. nenastala situace, kterou popisujete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.