Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj nezletilý syn zakoupil dne 5.3.2012 na Aukru mobilní telefon v hodnotě 6.700,- Kč, aniž bych o tom věděla. Následně prodávajícímu zaslal omluvný e-mail, že si z finančních důvodů nemůže mobil zakoupit. Prodávající hrozí trestním oznámením a bude vše vymáhat soudní cestou (účet na Aukru je na mě). Co dělat? Děkuji, Milena

ODPOVĚĎ:
Záleží na tom, jak starý syn je a jak rozumově je vyspělý. Podle § 9 obč. zákoníku platí, že nezletilí mají způsobilost jen k takovým právním úkonům, které jsou svou povahou přiměřené rozumové a volní vyspělosti odpovídající jejich věku. Vyspělost se v konkrétním případě zkoumá obecně vzhledem k jeho věku. Např. 14-letý syn bude zpravidla dost vyspělý na to, aby si takový telefon mohl koupil; naproti tomu u 10-letého dítěte se o tom dá pochybovat. Pokud právní úkon učiní ten, kdo nemá způsobilost k právním úkonům (nemá ji v plném rozsahu), je absolutně neplatný. Právní úkon sice vznikne, ale hledí se na něj, jako by nebyl učiněn (jako by nevznikl) a nevyvolává žádné právní následky.
Proto je třeba zhodnotit, zda syn je natolik vyspělý (zejména s ohledem na věk), aby si takový telefon mohl sám koupit (a to i přes váš účet). Ve vašem případě nespatřuji žádný trestný čin a zřejmě ani škodu, která by prodávajícímu mohla vzniknout (telefon zůstal u svého majitele a vy jste se nikterak neobohatili). Zásadních problémů se nemusíte obávat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.