Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moji rodiče mě a bratrovi darovali polovinu chalupy, kterou spoluvlastnili se strýcem, se kterým měli neustálé problémy. Nyní tedy já vlastním 1/4, bratr 1/4 a strýc s tetou 1/2. Udělali jsme mezi sebou písemnou dohodu o užívání chalupy, a to, že se budeme střídat po 14 dnech.

On teď tvrdí, že my s bratrem nemůžeme chalupu půjčovat našim rodičům bez jeho souhlasu, protože v darovací smlouvě nebylo zaneseno věcné břemeno. Má strýc pravdu? Může nám zakazovat půjčovat chalupu rodinným příslušníkům. On je přesvědčen, že ano a požaduje po nás nemalé finanční částky, jinak nám znemožní užívání nemovitosti. Děkuji, Vendelín

ODPOVĚĎ:
Váš strýc pravdu nemá. Jeho argumentace věcným břemenem je naprosto zcestná, požadavek na úhradu finanční kompenzace je protizákonný.
Je pravdou, že dle § 139/2 Občanského zákoníku rozhodují o hospodaření se společnou věcí všichni spoluvlastníci hlasováním a to podle velikosti svých podílů. Z rozhodnutí soudů dále vyplývá, že za hospodaření se společnou věcí lze považovat i užívání nemovitosti (ve Vašem případě tedy chalupy). Dle mého názoru však k rozhodnutí ohledně hospodaření s chalupou, ve smyslu jejího užívání, již došlo a to prostřednictvím uzavřené dohody o užívání společné věci. Pokud se v rámci Vám vymezené čtrnáctidenní lhůty rozhodnete půjčit chalupu k užívání Vašim rodičům, jedná se o realizaci Vašeho vlastnického práva a Váš strýc Vás v tomto nemůže omezovat. Skutečnost, že jste uzavřel dohodu o užívání společné věci neznamená, že byste byl povinen užívat tuto věc výhradně Vy sám a nemohl si pozvat např. hosty.
V případě, že by Váš strýc ve výhrůžkách neustal, můžete se obrátit na soud s žádostí o rozhodnutí sporu spoluvlastníků dle § 139/2 (věta druhá) Občanského zákoníku. V tomto návrhu uveďte všechny rozhodné skutečnosti, přiložte kopii dohody o užívání chalupy a dožadujte se vyslovení rozhodnutí, že jste oprávněni v rámci Vám vymezených časových bloků půjčovat chalupu k užívání komukoli a Váš strýc není oprávněn Vám v tomto bránit.
Pokud by Vám strýc bránil v užívání chalupy již nyní, můžete se okamžitě po zjištění této skutečnosti obrátit na místní obecní úřad s žádostí o ochranu pokojného stavu, který byl strýcovým zásahem narušen (§ 5 Občanského zákoníku). Obecní úřad může předběžně zásah do pokojného stavu Vašemu strýci zakázat nebo rozhodnout, aby byl obnoven předešlý stav. Můžete se zároveň domáhat žalobou u soudu ochrany Vašeho vlastnického práva, popř. žádat i náhradu škody, kterou Vám strýc svým zásahem způsobí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.