Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme rodinný jednopatrový domek, který stojí samostatně na konci ulice, vedle domu na jižní straně vede pozemek o šířce 6,3 m patřící Pozemkovému fondu, který ho pronajal paní vlastnící další dva pozemky ležící hned vedle zmiňovaného pozemku.

Paní začala na svých dvou pozemcích stavět rodinný domek situovaný stejně jako náš dům, také jednopatrový dům a základy domu se dělají 2,3m od hranice pozemku patřící pozemkovému fondu. Stavební řízení nabylo právní moci 5.9.2010, vzhledem k tomu, že nás dělí právě zmiňovaný pozemek patřící státu, nebyli jsme účastníky řízení. Obáváme se zastínění našeho domu, bohužel i o nádherný výhled, který jsme měli z našeho domu, přijdeme. Chtěla jsem se zeptat, zda máme nějakou možnost se bránit? Je možné napadnout to, že jsme nebyli přizvaní jako účastníci řízení, když se nás stavba dotýká? Děkuji, Elizabeta

ODPOVĚĎ:
Je mi líto, v tomhle případě jsou dodržená pravidla nastavená stavebním zákonem. Dělící pozemek mezi Vaším a sousedčiným pozemkem je nešťastná shoda okolností. Pokud jsou dodrženy odstupové vzdálenosti mezi domy (tj.  "Je-li mezi rodinnými domy volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 7 m a jejich vzdálenost od společných hranic pozemků nesmí být menší než 2 m), tak bohužel na věci nic nezměníte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.