Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 11.10.2010 jsem se na Vás obrátil s dotazem na rozúčtování nákladů na teplou vodu. Na tento dotaz jsem 30.10.2010 dostal odpověď. Na základě této odpovědi jsem poslal žádost o zrušení plateb za teplou vodu, kterou vůbec neodebírám.

Na toto mi bylo Společenstvím vlastníků bytových jednotek SVJ odpovězeno záporně s požadavkem na další platby. Mám dotaz, zda mám vůbec nějakou šanci, abych nemusel platit za něco, co vůbec neodebírám? Jak mám dál postupovat, pokud zastavím platby, nebo zda je ještě jiná možnost, abych pak nemusel platit  penále? Dřívější platby jsem prováděl z neznalosti jiných možností. Tyto částky se ročně zvyšují a dnes již přesahují 2.000,-Kč. Mám čekat, až podá žalobu  Společenství vlastníků bytových jednotek SVJ, nebo ji mám podávat sám? Jaká je moje šance ukončení sporu při rychlosti dnešního soudnictví? Je mi 80 let, možná hrozí, že se soudního rozhodnutí ani nedožiju.

ODPOVĚĎ:
Faktem je, že s ohledem na platnou vyhlášku nejste zproštěn povinnosti podílet se na platbách. Což samozřejmě automaticky neznamená, že systém je správně nastaven. Můžete podat návrh na soud na vydání bezdůvodného obohacení, které SVJ získalo v souvislosti s Vašimi platbami v minulosti a zároveň s tím ústavní stížnost na zrušení vyhlášky 372/2001 Sb. Nebudu Vám dávat marnou naději, aktuálně se nejedná o palčivé téma a řízení o ústavní stížnosti patří k jedněm z nejnákladnějších a časově nejdelších. Ale bez ústavní stížnosti soud rozhodne na podkladu platné legislativy, takže ve Váš neprospěch.
Celou situaci ještě zvažte, případně se obraťte na advokátní kancelář – ústavní stížnost je třeba podávat v zastoupení advokátem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.