Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlíme ve starém činžovním domě. Po ústní dohodě s jedním ze spolumajitelů domu, zhruba před 6 lety, jsme vyvedli odvod z digestoře stropem na půdu a z půdy ven. Odvod prováděla firma a je izolován (bohužel jsme ztratili doklad), vše jsme si hradili sami. Nyní se na nás majitelka obrátila s tím, že máme odvod odstranit.

Jako důvod uvedla, že to odporuje požárním předpisům a že to bylo provedeno stejně pouze na základě ústního souhlasu a její dobré vůle a že jí táhne do bytu (upozorňuju, že střecha na půdě je v dost havarijním stavu a pokud ji táhne do bytu, tak rozhodně ne mezerou kolem digestoře, kterou jsme ochotni uzavřít). Chtěla bych se tedy zeptat, zda na to má právo a pokud ano, musíme odvod odstranit na naše náklady? Můžeme tímto zažádat o snížení nájemného, z důvodu nemožnosti používání digestoře? Děkuji, Gabriela

ODPOVĚĎ:
Celá záležitost je poměrně složitá - ale vzhledem k tomu, že nemáte žádný průkazní materiál k tomu, že digestoř byla zřízena Vaším nákladem se souhlasem pronajímatelky, tak je téměř nemožné přimět pronajímatelku k nějaké odpovědnosti za jednání. Zjistěte si informace o požárních rizicích v tomto konkrétním případě - zda to není její pouhý výmysl. Předesílám - vždycky bude vhodnější dohodnout se s majitelkou po dobrém, protože v krajním případě byste mohli za úpravu bytu bez jejího souhlasu čelit soudnímu řízení.  
Snížení nájemného požadovat můžete, pokud máte digestoř zanesenou v nájemní smlouvě (nebo předávacím protokolu) jako spotřebič k používání.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.