Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 9.4.2006 jsem podepsala dlužní úpis na částku 50.000,- Kč za podmínek, že dlužnou částku splatí dlužník nejpozději do 30 dnů od data, kdy věřitel o její splacení požádá. V případě úmrtí věřitele dlužná částka propadá ve prospěch dlužníka. Věřitel požádal o vrácení prostřednictvím emailu dne 10.10.2010.

Dne 13.10.2010 věřitel zemřel. Je dlužník povinen dlužnou částku vrátit? Děkuji, Mirka

ODPOVĚĎ:
Ano, pohledávka bude součástí dědického řízení. Ale Vaší povinností jako dlužníka není na sebe upozornit. Notář provede šetření a buď pohledávku a požadavek zaplacení částky objeví a vyrozumí Vás anebo nikoliv. A pokud neprokáže, že jste byla vyrozuměna o zaplacení příslušné částky, nebudete povinna částku uhradit.
V případném řízení před soudem (to je fáze, která následuje po šetření notáře) byste mohla úspěšně namítnout promlčení pohledávky, protože tím, že nemáte pevně stanovené datum splatnosti počítá se počátek promlčecí doby od dne následujícího sepsání smlouvy – tedy promlčení začalo běžet 10.4.2006 a běží 3 roky, tedy skončilo 10.4.2009. V tomto období měl věřitel vymáhat splnění své pohledávky. O rok a půl později už bylo vážně pozdě.
Samozřejmě dluh můžete z morálních důvodů splnit sama bez toho, aby Vás někdo musel soudní cestou nutit. Nikdo nemůže být dehonestován tím, že nebude moci splnit svůj závazek.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.