Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem ručitel, 20.3.2009, jsem se zavázala ručit za návratnou půjčku ze sociálních nákladů ve výši 100.000,- Kč. Dlužník ukončil pracovní poměr v podniku, kde půjčku dostal na jaře roku 2010. Jelikož jsem s dlužníkem ztratila kontakt a nedostávala jsem žádné informace o splátkách, sama jsem se informovala na fakturačním oddělení.

Tam mi sdělili, že s dlužníkem při rozvázání pracovního poměru uzavřel i nový splátkový kalendář, bez mého vědomí a mé účasti. Dlužník neplatil už 5 měsíců a splácet musím začít já. S tím já nesouhlasím, neboť podle mého názoru, když dlužník rozvázal pracovní poměr, měl zbytek doplatit, nebo mě měli informovat,  že mění znění smlouvy. Mohu se z toho vymanit? Děkuji, Vanda

ODPOVĚĎ:
U těchto půjček je standardní, že mají určenou jednak dobu splatnosti pro případ trvání pracovního poměru, jednak pro případ ukončení pracovního poměru – takže se řádně podívejte do smlouvy a vyhledejte si podmínky, za kterých zaměstnavatel půjčku poskytl (běžně se objevuje, že např. „půjčka je splatná po dobu 3 let, ale v případě ukončení pracovního poměru je zbytek nesplacené částky splatný v době šesti měsíců v rovnoměrných měsíčních splátkách“). Pokud byla půjčka sjednána za těchto podmínek, tak jako ručitelka nemůžete napadnout případné vymáhání dluhu po Vás. Pokud situace taková není a došlo k sepsání nové smlouvy nebo změně podstatných náležitostí, tak nebudete jako ručitelka legálně svolatelná k plnění dluhu. V tom případě byste se musela bránit soudní cestou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.