Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můžu dát okamžitou výpověď z nájmu bytu bez dodržení výpovědní lhůty? Jsem v nájmu a majitel se rozhodl dělat rekonstrukci celého domu. Nejdříve se snažil, aby jsme mu dali jeden pokoj z bytu, že ho potřebuje k jinému bytu.

Když jsme na to nepřistoupili, tak nám hned druhý den napsal,že z důvodu rekonstrukce chce, aby jsme se přestěhovali do jiného bytu v tom samém domě i s jinou rodinou společně, s tím že nám přesný termín dá vědět. My jsme si našli už jiný nájemní byt, ale teď nevíme, zda musíme dodržet výpovědní lhůti i když se bude námi pronajatý byt rekonstruovat. Můžete mi prosím poradit? Děkuji Jitka

ODPOVĚĎ:
Pronajímatel je oprávněn provádět stavební úpravy bytu a jiné podstatné změny v bytě pouze se souhlasem nájemce. Tento souhlas lze odepřít jen z  vážných  důvodů.  Provádí-li  pronajímatel  takové  úpravy na příkaz příslušného orgánu  státní správy, je nájemce povinen jejich provedení umožnit;  jinak  odpovídá  za  škodu, která nesplněním této povinnosti vznikla.
Pokud nejde o rekonstrukci Vašeho bytu a přesto pronajímatel chce, abyste byt uvolnili, mohlo by se jeho konání vykládat jako porušení povinnosti pronajímatele – nerušit nájem a umožnit nájemci využívat předmět nájmu. Od smlouvy byste tedy mohli odstoupit (máte-li smlouvu na dobu určitou) nebo podat výpověď (máte-li smlouvu na dobu neurčitou) okamžitě  a nemuseli byste splnit výpovědní lhůtu. Nejprve se zkuste s majitelem dohodnout – navrhněte, že nechcete rekonstrukci bránit a že se odstěhujete tedy kompletně někam jinam, ať mohou práce postupovat. Pokud to nepůjde jinak, odstupte od smlouvy nebo podejte okamžitou výpověď.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.