Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastním internetový obchod s dámskou konfekcí. Při prohlížení internetu jsem narazila na jiné stránky nabízející naprosto totožnou módu (což samozřejmě není nic zvláštního), kdybych však při bližším prohlédnutí jejich e-shopu nezjistila, že z mého obchodu slovo od slova kopírují detailní popis jednotlivých produktů, názvy produktů včetně mých obchodních podmínek (ty mi ani tak nevadí).

Jde mi o to, že vytvořit popis k jednotlivým produktům mi dá vždy velkou práci a oni bezostyšně kopírují můj text na jejich stránky. Dá se proti tomuto nějak bránit? Je nějak vynutitelné, aby mé popisky z jejich stránek stáhli? Je toto jednání nějak postihnutelné? Děkuji, Soňa

ODPOVĚĎ:
Pokud jste podnikatelka ve smyslu obchodního zákoníku (to jste i v tom případě, že jste živnostník a podnikáte pod svým jménem), můžete postupovat proti druhému subjektu na základě nekalosoutěžního jednání § 44 obchodního zákoníku. Na uvedené jednání se nevztahuje žádná z výslovně uvedených skutkových podstat, ale právo na upuštění od takového jednání můžete zdůvodnit obecnou klauzulí uvedenou v § 44 obchodního zákoníku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.