Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím vás o radu ve věci sousedských vztahů. Může náš soused ořezat větve z našich stromů, které přesahují přes náš plot nad jeho pozemek? Děkuji, Karla

ODPOVĚĎ:
Převisy a podrosty jsou aktuální právní úpravou nedostatečně ošetřeny. Právní teorie sama nevyřešila otázku, komu převisy patří - zda vlastníkovi stromu či vlastníkovi pozemku. V této situaci dochází ke konkurenci vlastnických práv a těžko se poměřuje, kdo z vlastníků má právo "svatější". Obšírným výkladem předpisu, ale lze dojít k závěru, že vlastníkem je majitel stromu a z toho mu také vyplývají zásadní povinnosti.
K Vaší tíži je ustanovení § 127 odst. 1 občanského zákoníku, kdy vlastník pozemku nesmí sousední pozemek zatížit stíněním (a dalšími imisemi) nad míru přiměřenou poměrům. Přiměřená míra zatížení sousedního pozemku je poté předmětem soudního zkoumání a ohledem na konkrétní podmínky.
Obecně řečeno, primárně byste větve měli odstraňovat Vy, a to ve vegetačně vhodném období. K tomu Vám soused měl zpřístupnit pozemek.
Zákon ovšem nedává možnost sousedovi vzít "právo do svých rukou" a o převisy se postarat. Správně Vás k odstranění měl vyzvat a následně podat určovací žalobu na soud.
Pokud převisy zatěžovaly sousedův pozemek neúměrně a soused Vás žádal o jejich odstranění, tak doporučuji situaci neřešit, protože jste de facto akorát ušetřili za soudní náklady.
Pokud ovšem převisy nebyly tak zásadního charakteru a jedná se pouze o mstu souseda, můžete na něj podat žalobu na zásah do vlastnického práva - museli byste ovšem podložit (např. fotografiemi), že sousedovo jednání bylo unáhlené a neoprávněné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.