Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Společnost, která nám pronajímá byt, chce byt prodat a nabídla nám jiný byt. Stěhovat se nechceme, ale bohužel je pronájem napsaný jenom na matku, která neuváženě výměnu podepsala. Jinak nájem vždy včas platíme a není ani jiný důvod, abysme mohli dostat výpověď z bytu.

Na výměnu nám nabídli více bytů, ale ten jediný, který cenově odpovídá současné výši nájmu je dvakrát větší než náš současný pronajatý byt. Což se nám zdá samo o sobě trochu divné. U těch dalších bytů je nájem tak o 3 000 vyšší než platíme teď. Dá se to považovat jako neodpovídající náhrada bytu? Navíc nám poslali novou smlouvu k nějakému z těch bytů a je to smlouva na dobu určitou, na rok. Přitom teď máme smlouvu na dobu neurčitou. V té nové smlouvě zkomolili i datum, když napsali, že platí od 1.8.2011 do 1.7.2011. Máme tedy z těchto důvodů nějakou šanci v současném bytě zůstat? Děkuji, Saša

ODPOVĚĎ:
Pokud je podepsaná smlouva o výměně bytů (které budou adekvátní; tady záleží na textu smlouvy) a nebyl vám doposud takový byt nabídnut (tedy např. nájem na dobu neurčitou), není Vaší povinností na výměnu přistoupit. Navíc doporučuji požadovat prohlídku bytu pro představu o jeho stavu.
Předložení vadné smlouvy reklamujte u pronajímatele a seznamte ho s požadavkem prohlídky bytu, který Vám bude nabídnut.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.