Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelkou ideální poloviny rodinného domu. Po otci jsem zdědila 1/2 rodinného domu. V té době byl můj bratr mimo republiku a matka chtěla, aby celý dům byl jednou můj. Po revoluci však podlehla citovému nátlaku mé švagrové a svou 1/2 polovinu darovala bratrovi. Nikdo mne o tom neinformoval.

Později, když můj bratr zemřel, začali mne synovci, kteří po bratru dědili napadat, že bez jejich souhlasu nesmím vyměnit ani kliku u dveří. Domnívám se, že jako spoluvlastník mám práva, ale i povinnosti a totéž synovci. Mám revizní zprávu o nevyhovujícím plynovém topení, které jsem na vlastní náklady vyměnila. Mohu synovce vyzvat k úhradě poloviny nákladů u oprav v podstatě havarijního stavu - plynové vytápění, prasklých vodovodních trubek, zatékajícího balkonu apod.? Děkuji, Saskie

ODPOVĚĎ:
Samozřejmě, že práva a povinnosti máte všichni stejná. Údržba, opravy apod se provádí na náklady všech spoluvlastníků v poměru jejich podílů. Pokud se synovci odmítnou podílet na těchto pracech či jiných úkonech spojených s hospodařením s majetkem, můžete se určení jejich povinnosti a zaplacení příslušného dílu domáhat prostřednictvím žaloby u soudu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.