Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlím u přítele v jeho domě. Já sama jsem vlastníkem malého bytu. Oba dva si chceme toho druhého (tzn. já přítele ve svém bytě a on mě ve svém domě) uvést jako věcné břemeno.

Chci se zeptat, zda si do smlouvy o zřízení věcného břemene můžeme uvést rozvazovací podmínku - že např. přítel podá návrh na zrušení ve stejném břemeni ve svém domě a současně se vzdá oprávnění z věcném břemeni v mém bytě a naopak. Bojíme se, že v případě rozchodu se nedomluvíme a zase chci mít jistotu, že pokud by se mu něco tragického přihodilo, že nebudu muset odejít z přítelova domu, který bude dědit jeho syn z 1. manželství. Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Nabízí se varinta sepsat jednu smlouvu o zřízení dvou věcných břemen (předpokládám, že se jedná o věcná břemena na dožití, tedy doživotní užívání nemovitosti) a vzájemně jejich existence podmínit; rozhodně je takové řešení možné. Vzhledem k náročnosti smlouvy a nutné specifikaci věcného břemene a jeho podmíněnosti doporučuji sepsat rozhodně smlouvu prostřednictvím advokáta.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.