Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 1987 jsem si pronajal u zahradkářského svazu v zahradní kolonii zahrádku, na které jsem se souhlasem zahrádkářského svazu a na povolení stavebního úřadu ze 14.7.1987 postavil zahradní domek 16 m2, nechal řádně zkolaudovat 7.11.1991 s tím, že stavba je uvedena do trvalého užívání.

Pozemek byl však po kolaudaci vrácen v restituci, ale do roku 2010 dále od restituenta pronajímán, nikdy nebyl vyjmut z pozemkového fondu. V roce 2011 nám majitel nabídl pozemek k odkoupení za vysokou cenu (chce nám prodat i části, které neužíváme). Mám dotaz, zda když se nedohodneme na koupi, jestli máme nárok na odškodnění,nebo musíme objekt (zahradní domek) bez náhrady zlikvidovat. Děkuji za odpověď, Milan

ODPOVĚĎ:
Jelikož jste vlastníkem zahradního domku (předpokládám, že se jedná o stavbu, která je pevně spojena se zemí), tak prodejem pozemku se na Vašem vlastnictví nic nemění a Vy nadále zůstáváte vlastníkem. S novým majitelem pozemku můžete sepsat dohodu o nájmu pozemku či o nájmu zahradního domku a nebo kupní smlouvu o prodeji  zahradního domku, pokud se nedohodnete můžete podat žalobu na úpravu vztahů soudem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.