Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pro lehčí orientaci jsem svůj problém představil takto: V roce 1983 zemře subjekt A, kdy dojde k vypořádání dědiců, jedním z dědiců je B, který dědictví přijme. B zemře v roce 1995. V roce 2010 je zahájeno dodatečné dědické řízení po A, kdy se objevil nějaký další majetek.

Notář jako pověřený soudní komisař zamítne "odmítnutí dědictví" učiněné C - C je dcera po zesnulém B, s odůvodněním, že B přijmul dědictví, tudíž C je procesním nástupníkem a nemůže dědictví odmíntnout. Dle samotného rozhodnutí soudního komisaře je uvedeno, že dodatečné dědické řízení se řídí dle hmotně a procesně právních pravidel z roku 1983.
a) opravdu se dodatečné dědické řízení řídí právním stavem z roku 1983?
b) je pravdou, že C nemůže dědictví odmítnout, ikdyž
1) odmítla dědictví po B?
2) přijala dědictví po B?
Problémem je totiž,že si nejsem jistý zda C (má příbuzná) dědictví přijala nebo ne. Děkuji, Milan

ODPOVĚĎ:
Ad a) Tvrzení soudního komisaře je správné a postupovat se i u nově objeveného majetku bude dle právního stavu v období úmrtí zůstavitele, tedy subjektu A.
Ad b) Pokud B přijal dědictví, pak jeho souhlas je závazný pro celé dědické řízení  a je též závazný pro jeho procesního nástupníka, tudíž C již nemůže toto dědictví odmítnout.
To zda C dědictví odmítla zjistíte z notářského zápisu či soudního usnesení ve věci dědického řízení po B.  Stačí kontaktovat příslušného notáře.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.