Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V září tohoto roku zemřel můj otec a teď jsme se u paní notářky dozvěděli, že zanechal závěť. Mysleli jsme, že jedinými dědici jsem já a moje matka, která vlastní polovinu domu a pozemků o které se v dědictví jedná. Ale v závěti otec odkázal svoji polovinu domu své údajné dceři, o které jsme nikdy neslyšeli, nemá mého otce uvedeného ani v rodném listě a nikdy na ní neplatil výživné.

Takže jeho otcovství je sporné. Chci se Vás zeptat, zda mohu být já a moje matka vyloučen z dědictví a jak mám dále postupovat. Děkuji, Evžen

ODPOVĚĎ:
Vy jako syn jste neopominutelný dědic (takže min. 1/4 dědictví Vám náleží), ale Vaše matka z dědictví vyloučena tímto způsobem být může (bude jí náležet pouze majetek po vypořádání zaniklého společného jmění manželů, pokud ho rodiče neměli smluvně upravené).
Pokud jste byl zcela opomenut můžete se proti závětnímu dědici žalobou úspěšně domáhat vydání Vašeho zákonného podílu. Pokud si myslíte,že závěť je podvrh (není psána rukou otce, otec ji napsal v pomatení smyslů apod.), můžete jí žalobou napadnout pro neplatnost a docílit tak toho, že se nebude dědit podle závěti ale podle zákona.
Skutečnost koho otec povolal jako závětního dědice (zda to je či není dcera apod.) je irelevantní, stačí že závěť nebude prohlášena neplatnou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.