Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Je mi 58 roků,a žiji ve společné domácnosti s matkou 86 let v nájemním bytě 14 roků,vlastník je MČ-Praha 4. Nájemní smlouva je psaná na matku. Lze přepsat nájemní smlouvu na mně - syna? A jak? Nevlastním jiný byt. Děkuji, Olin

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je nutné kontaktovat pronajímatele a navrhnout mu změnu nájemní smlouvy v osobě nájemce. Toto můžete učinit jakýmkoli způsobem, t.j. telefonicky, osobní návštěvou či prostřednictvím dopisu, jehož jednu kopii si ponecháte (tento způsob lze samozřejmě doporučit). V návrhu na změnu nájemní smlouvy uveďte rozhodné skutečnosti (tedy zejména délku svého užívání tohoto bytu, skutečnost, že zde máte veden trvalý pobyt, že sdílíte s nájemnicí společnou domácnost a že nevlastníte jiný byt či nemovitost). Dále je vhodné v návrhu nastínit Vaše finanční možnosti (aby mohl pronajímatel posoudit, zda budete eventuálně schopen platit řádně nájemné), doložit výpis z tr. rejstříku či prostřednictvím čestného prohlášení vyslovit svou bezdlužnost (tedy osvědčit, že proti Vám není vedena žádná exekuce či se nenacházíte v insolvenčním řízení). Návrh samozřejmě podejte s Vaší matkou společně, ke změně v osobě nájemce bez jeho vědomí dojít nemůže. Je však nutné připomenout, že právní nárok na změnu nájemní smlouvy tímto způsobem nemáte a pokud pronajímatel Vašemu návrhu nevyhoví, nelze se proti takovému rozhodnutí nijak odvolat.

Neboť předpokládám, že Váš dotaz směřuje především k zajištění Vašeho bydlení po úmrtí Vaší matky, připomínám, že dle § 706/1 Občanského zákoníku přechází nájem bytu po úmrtí nájemce na osobu, která žila v bytě s nájemcem ke dni jeho smrti ve společné domácnosti a nemá vlastní byt. K přechodu nájmu bytu dochází ze zákona (tedy automaticky) a ve Vašem případě k tomuto není zapotřebí ani souhlasu pronajímatele. Nutno však pamatovat na skutečnost, že takto přešlý nájem skončí nejpozději po dvou letech od přechodu (§ 706/2 Občanského zákoníku). V nájemní smlouvě však může nový nájemce s pronajímatelem sjednat i něco jiného (např. prodloužit nájem na dobu neurčitou).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.