Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Syn mi dluží asi 600tisíc. Dlužní smlouvy mi průběžně podepisuje, co by v té smlouvě mělo být vše zakotveno,aby byla právně platná? Máme dohodnuté splátky 15.000 Kč měsíčně. Jaké by tam měly být sankce pokud by pravidelně neplatil, včetně toho jestli mám nárok na nějaké úroky z prodlení, nebo snižoval měsíční částku k placení?

Vím, že nastaly nějaké změny směrem k dlužníkům i věřitelům. Kolik bych prosím musel zaplatit soudu k zahájení řízení? Myslím z té částky 600.000 Kč? Jak postupuje prosím soud z hlediska časové návratnosti těchto poplatků, kdy bych je dostal zpátky? Děkuji, Jaroslav

ODPOVĚĎ:
Místo opakovaných smluv o půjčkách synovi nechte podepsat uznání dluhu co do důvodu a výše. Smlouvy o půjčkách mohou být přílohou tohoto uznání dluhu. K uznání dluhu můžete připojit dohodu o splácení dluhu.
Jedná se o úkon neformální - tedy nemá přesné vymezení v zákoně a jeho obsah lze spíše doporučit. Je vhodné, aby byly dostatečně identifikovaní účastníci; výše závazku; způsob a  forma splácení; datum splatnosti splátek; smluvní sankce (buď ji můžete stanovit jako smluvní pokutu - fixní částku nebo procentuální částku - např. v tomto případě doporučuji max. 0,001% ze splátky za den prodlení se splátkou; anebo bez bližšího určení sankcí pouze s odkazem na zákonné úroky z prodlení - následně se počítají podle dnů prodlení a sazby vyhlášené ČNB). Nároky na sankce máte vždy - a to z dlužné částky (splátky) v případě prodlení se splácením dluhu (a to i v případě částečné úhrady splátky).
Do dohody o formě splácení doporučuji zakotvit i ztrátu výhody splátek - to znamená,že nezaplacením jedné splátky včas a řádně se celý dluh zesplatňuje a je celý (resp. ve zbývající výši) vymahatelný soudem.
Návrh na vydání platebního rozkazu (nebo žaloba na zaplacení částky) musí být okolkována ve výši 5% z vymáhané částky.
Soud poplatek nevrací - v rámci rozhodnutí o nákladech řízení může (uplatníte-li nárok na náhradu) straně, která ve sporu prohrála, uložit nahradit jejich výši straně vítězné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.