Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem místopředseda malého bytového družstva (48 bytů) založeného v roce 1997 za účelem koupě domu. Nyní máme problém. Základní členský vklad byl 1100,- Kč. Jeden člen bytového družstva byl nájemcem 2 bytů ale zaplatil jeden členský vklad v souladu se stanovami bytového družstva. Nyní jeden z bytů převedl na základě smlouvy o převodu práv a povinností na jinou osobu. Té byla po předložení této smlouvy vystavena nájemní smlouva k bytu.

Tato osoba odmítá zaplatit členský vklad, odmítá být členem bytového družstva a uklízet společné prostory. Tím porušuje stanovy družstva. Jak máme postupovat? Můžeme zrušit stávající nájemní smlouvu a novou vystavit až po zaplacení členského vkladu? Z družstva ho vyloučit nelze, když není družstevníkem. Můžeme mu předepsat tržní nájemné k bytu, který užívá? Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že původní majitel obou bytů splnil vkladovou povinnost v plném rozsahu, z čehož vyplývá, že nemůžete po jeho právním nástupci požadovat zaplacení členského vkladu. Tato povinnost byla vázána k členskému podílu jako celku, a byla k tomuto celému podílu již splněna – jak vyplývá z Vašeho dotazu.
Poté došlo k rozdělení členského podílu, což je možné, a část tohoto podílu přešla na nového člena družstva. Ten již vklad splácet nemusí, neboť tak již učinil jeho právní předchůdce.
Pokud došlo k převodu členských práv a povinností, tento nabyvatel se stal členem družstva s právem nájmu bytu. Na toto má právní nárok.
Vypořádání mezi prodejcem a kupujícím již proběhlo. Převod práv a povinností na družstvu musí proběhnout – učiňte tedy všechny právní kroky k tomuto a současně podepište s novým nájemcem nájemní smlouvu. Členský vklad již platit nemusí – byl zaplacen původním majitelem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.