Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji jako řidič auta na rozvozu elektroniky, u benzínové pumpy jsem omylem natankoval namísto nafty benzín. Auto ujelo asi 5 km a motor se vypnul, auto kouřilo, začalo hořet, hasil jsem ho hasičákem. Dojeli hasiči, postupně u auta byli: Policie ČR, Hasiči,Technik hasičů, zaměstnavatel.  Škoda je 300 tis.Kč, nehradí se z Havarijního pojištění a že to budu muset zaplatit. Nevím, jestli auto nemělo nějakou technickou závadu, že začalo hořet (při mylném natankování beznínu by začít hořet nemělo).

Havarijní pojištění toto neplatí? Má pojistka za škodu zaměstnavateli, kterou mám, je prý na zboží a škodu zaměstnavateli (počítače, elektronika aj,) ale na auto prý ne. Děkuji, Zikmund

ODPOVĚĎ:
Za škodu odpovídáte v případě, že zaměstnavatel prokáže, že byla způsobena Vaším zaviněním (v případě nedbalostního zavinění, nemůžete hradit škodu přesahující 4,5 násobek Vašeho průměrného měsíčního výdělku) a prokáže i rozsah škody, která vznikla Vaší vinou (tedy nejen to, že se zadřel motor ale i to, že auto začalo hořet bezprostředně souvisí se špatným tankováním).
Havarijní pojištění opravdu tyto škody krýt nemusí – to záleží na smlouvě, kterou zaměstnavatel má uzavřenou pro tyto případy. Co se týče Vaší pojistky, tak záleží na smlouvě, kterou s pojišťovnou máte.
Pokud Vám zaměstnavatel předepíše celou škodu k úhradě, aniž by prokázal rozsah škody vzniklé v souvislosti s Vaším jednáním, tak se rozhodnutí zaměstnavatele braňte a požadujte předložení příslušných dokumentů (např. znalecký posudek, provedení poslední technické kontroly a její závěry apod.), z nichž jasně vyplyne, že v důsledku chybného tankování automobil shořel.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.