Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje kolegyně ze zaměstnání organizuje každoročně na prázdniny týdenní dovolenou pro celý autobus lidí. Její známí poskytují ubytování v apartmánu. Do každého bytu jsou umístěni 4 lidé, kteří se znají. Zálohy na zaplacení rekreace vybírá v několika splátkách už od října. V březnu (to už byla dovolená skoro celá zaplacená) jsem zjistila, že z rodinných důvodů nebudeme moci s manželem do Chorvatska jet a koncem března - 3 měsíce před plánovaným odjezdem (1.7. 2011) jsem musela dovolenou zrušit.

Měla jsem najít náhradníky, ale plánovaní spolubydlící pohrozili také zrušením dovolené, když by měli bydlet s nějakými cizími lidmi, kolegyně mi proto náhradníky hledat nedovolila. K tomu mě také informovala, že ubytování už zaplatila a proto mi peníze vrátit nemůže. Prý by se nevešla do nákladů a její známí by naším výpadkem utrpěli škodu, atd. Omlouvají prý jen závažný zdravotní důvod, například pobyt v nemocnici, a ona by jim o tom musela předložit zdravotní potvrzení.
Vyúčtování prý provede až po dovolené, ale mám prý počítat s tím, že jestli mi něco vrátí, tak jedině možná peníze za cestu a výlety v Řecku. Přišla bych až o 7 tisíc Kč. Jak postupovat? Děkuji, Zuzana

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že nepíšete o tom, že byste měli nějakou smlouvu o zajištění dovolené, tak pokud Vám kolegyně nepředloží důvod, proč Vám nemůže vrátit peníze (např. vlastní smlouvu o ubytování, kde jsou uvedeny smluvní podmínky a storno podmínky), tak de facto důvod neexistuje a vzhledem k tomu, že důvod z jakého jste jí peníze poskytla, odpadl, tak se na její straně jedná o bezdůvodné obohacení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.