Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji v opravárenské dílně jako elektromechanik. Délka denní směny je od 6 do 18 a noční směny od 18 do 6 hodin. Rád bych věděl, zda se osobní hygiena počítá do délky pracovní doby nebo ne. Vždy jsme před koncem pracovní doby opustili dílnu a šli se umývat a sprchovat. Odchod ze zaměstnání jsme píchali ale až v 18, resp. 6 hodin. Nyní zaměstnavatel začal požadovat opuštění dílny až v 18, resp. 6 hodin, píchnutí odchodu ze zaměstnání a potom teprve osobní hygienu. Má na to právo? Který zákon nebo vyhláška toto upravuje? Děkuji, Marek


ODPOVĚĎ:
O rozvržení pracovní doby a začátku a konci pracovních směn rozhoduje zaměstnavatel a jeho povinností je umožnit zaměstnanci přestávku na jídlo a oddech a to po 6 hodinách nepřetřižité práce 30 minut, které se neposkytují na začátku či konci pracovní doby.
Tudíž má právo Vám zaměstnavatel neumožnit vykonat osobní hygienu v rámci pracovní doby, ale až po ní. Pracovní doba slouží k výkonu práce, a tím hygiena ve Vašem případě není.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.