Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Do dědictví bývalé manželky patří automobil, který jsem do listopadu provozoval já, neboť jediný z rodiny mám řidičské oprávnění, avšak pro potřeby celé rodiny. Nyní autu končí technická a mnou již byly odevzdány registrační značky a zrušena pojistka, neboť auto je na odpis. Nyní si bývalá manželka usmyslela, že auto patří do společného jmění manželů a má údajně hodnotu 15.000,- Kč.

Já jsem nabídl zvrakování auta dne 28.4.2011 na náklady města, ona nesouhlasí. Jaký postih by mi hrozil v případě, že by došlo k likvidaci auta, které si ona přes několik písemnýcvh výzev převzít odmítá. Děkuji, Evžen

ODPOVĚĎ:
Pokud byl daný automobil součástí dědictví manželky, pak je vyloučen ze společného jmění manželů a jeho jediným vlastníkem je manželka, která Vám v rámci manželství poskytla právo jej užívat. O dalšímu osudu automobilu jako vlastník rozhoduje pouze Vaše manželka. Pokud dojde k likvidaci, tak po Vás manželka může žádat náhradu škody způsobenou likvidací. Pokud automobil nechcete mít ve svém držení, obraťte se na město či nejbližší soud s žádostí o zajištění úschovy. Případně podejte žalobu na soud na určení povinnosti bývalé manželky vykonávat povinnosti vlastníka a nerušit Vaše soukromí tím, že se budete starat o její věc, ke které Vás nepojí žádná práva.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.