Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V rodinném domě, který obýváme má tchán bezplatně zřízeno věcné břemeno doživotního užívání nemovitosti. Může spolu s vlastníkem (manžel) užívat kuchyň a obývací pokoj. Taky zde může přijímat návštěvy, kdykoli a kohokoli podle svého uvážení. Předpokládám, že i on musí akceptovat naši přítomnost v době jeho návštěvy. Veškerý nábytek a vybavení je naše. Může tchán trvat na tom, že zde chce mít např. hodiny, které my nechceme, že chce v televizi sledovat jiný program než my?

Dále že zde jeho návštěva přespí nebo si sebou přivede psa? Podotýkám, že tchán může výlučně sám používat ložnici a svoji menší kuchyň. Měl by přispívat poměrným dílem na energie, pokud není vysloveně napsáno, že bude cokoli platit? Za jakých podmínek může tchán požadovat vrácení darované poloviny domu? Za těch deset let jsme do domu investovali (zateplení, nová fasáda, plastová okna apod). Žije s přítelkyní. Minimálně polovinu roku i více tráví oba v tomto rodinném domě, můžeme chtít, aby příspívala poměrnou částí na energie nebo může argumentovat, že je jen návštěva. Co znamená "hodnota věcného břemene činí 40.000.-Kč jako pětinásobek ročního plnění 8.000.-Kč?" Děkuji, Petra

ODPOVĚĎ:
Na spoluužívání kuchyně a obývacího pokoje se musí dohodnout vlastník nemovitosti (Váš manžel) a oprávněný z věcného břemene (Váš tchán), tudíž Váš tchán nemůže trvat např. na umístění hodin, ale musí se na tom dohodnout.
Jelikož jste věcné břemeno zřídili bezplatně, tak se tchán podílet na nákladech dané nemovitosti nemusí.
Dárce (Váš tchán) se může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný (Váš manžel) chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy.
Přítelkyně Vašeho tchána by se měla podílet na nákladech dané nemovitosti, protože  nemá právo danou nemovitost užívat bezplatně, tak jako Váš tchán.
Hodnota věcného břemene je vyčíslena takto, protože jste hodnotu ve smlouvě o věcném břemenu nevyčíslili přesně stanovenou částkou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.