Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 21.11.2009 jsem uzavřela smlouvu o půjčce na 290.000 Kč mezi mnou a mou maminkou. Dne 16.5.2011 si moje maminka ode mne nechala podepsat uznání dluhu a dále by si chtěla udělat zástavní právo na mé osobní vozidlo v mém vlastnictví. Jde ale o to, že mám ještě jednu půjčku ze dne 20.12.2010 mezi mnou a jednou paní a ta na mě vydala 15.1.2011 platební rozkaz u soudu a já se nyní v dubnu odvolala. Kdo bude uplatněn první jako věřitel?

Musí moje maminka na mě dát taky soudní platební rozkaz, aby její pohledávka byla uznána jako prvnímu věřiteli a jakým způsobem si může moje maminka zajistit mé osobní vozidlo jako zástavu na tu částku. Byli jsme včera na Dopravním magistrátu a tam na nás koukali, že nevědí jak to udělat, že to dělají jen od bank. Děkuji, Denisa

ODPOVĚĎ:
Při jednání soudu mezi Vámi a „paní“ nebude pohledávka matky nijak zohledňována. Soud může projednat pouze věc mezi žalobcem a žalovaným. Exekučně může být postihnuta i věc, na které vázne zástavní právo, takže pokud chcete auto zachránit tím, že bude dán matkou do zástavy, tak to není řešení.
Pokud bude matka zástavním věřitelem, znamená to akorát výhodnější postavení v případě, že nesplníte svůj závazek.
Zástavní právo k movité věci je možné zřídit smluvně – formou notářského zápisu, a zápisem do Rejstříku zástav.
S těmito dokumenty pak můžete jít  na příslušný odbor magistrátu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.