Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem členem bytového družstva, v jehož bytě bydlím. V květnu 2009 jsem splatil členský podíl a mám zájem na převod bytu do soukromého vlastnictví. Předsednictvo družstva mi to odmítá umožnit s tvrzením, že by nás muselo být alespoň pět zájemnců, aby v domě paraelně mohlo vzniknout společenství vlastníků bytových jednotek, a navíc by nám to musela odsouhlasit nadpoloviční většina členů družstva.

Ve stanovách bytového družstva žádná zmínka o minimálním počtu zájemců pro vznik společenství vlastníků bytových jednotek není. Studiem zák. č. 72/1994 o vlastnictví bytů, zejména par. 23 (včetně doplňujících odstavců 4 a 5 ze dne 9.9.2009) a 24 a obchodního zákoníku - par. 239i - jsem nabyl dojmu, že jednání vedení družstva je protiprávní. Je vedení družstva povinno mi převod do osobního vlastnictví povolit (dle paragrafu 24 zákona č.72/1994 dokonce bezplatně) i jako jednotlivci? A jestliže ano, jak mám dále postupovat? Oficiální písemnou žádost jsem zatím nepodal, snažil jsem se dohodnout. Kdyby mi tuto žádost členská schůze zamítla, je další možností už jen podání žaloby na vedení družstva? Děkuji za odpověď. Radek

ODPOVĚĎ:
Pokud je ve stanovách uvedena povinnost družstva převádět byty do osobního vlastnictví, je to jejich povinnost. Pokud ne, pak už zbývá jen rozhodnutí členské schůze.

Dle obchodního zákoníku rozhodnutí o prodeji nebo jiných majetkových dispozicích s nemovitostmi, ve kterých jsou byty,  může členská schůze přijmout jen po předchozím písemném souhlasu většiny členů bytového družstva, kteří jsou nájemci v nemovitosti, které se rozhodování týká. Samozřejmě musí zde být vůle družstevníků byty do osobního vlastnictví převádět. Pokud nebude, šanci nemáte. Byt patří družstvu a to s ním může nakládat dle svého uvážení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.