Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Během posledních dvou let jsem napůjčovala kamarádce více než sto tisíc, téměř všechny svoje úspory. Žádná písemná smlouva u toho nebyla, pouze ústní dohoda, že až bude mít, začne mi to splácet. Mám pouze možnost vytisknout si kopie platebních příkazů z banky, na kterých je vždy uvedeno "půjčka na to, či ono".

Vzhledem k tomu, že během těch dvou let neměla snahu začít něco splácet, naopak má čím dál větší potřebu, mám obavu, že se jí do vracení už chtít nebude a moje finanční situace se mezitím dost zhoršila. Jako kamarádka se už také moc nechová, téměř se nevídáme. Prosím o radu, jak docílit toho, aby začala svoje dluhy vracet. Asi na tom opravdu není dobře, nechci na ni uhodit, že chci vše najednou, ale alespoň měsíční splátky po deseti tisících bych chtěla. Děkuji, Pavla

ODPOVĚĎ:
Budete se muset obrátit na soud. Podejte žalobu na zaplacení půjčené částky, kterou můžete podložit platebními příkazy (jsou to sice chabé důkazy, ale alespoň nějaké). Bohužel, jiná cesta nevede. Dlouho ale neotálejte, protože půjčky, které (ačkoliv byste je mohla věrohodně dokázat) by byly starší tří let, budou promlčené a soudně prakticky nevymahatelné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.