Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pozemkový fond ČR nám s manželem pronajímá pozemek, na který máme řádnou nájemní smlouvu. V současné době je v jednání odprodej této parcely našim sousedům. Poněvadž přes tuto parcelu máme v projektové dokumentaci vedenou přípojku nízkého napětí, kopanou a uloženou kabelem v zemi, požádali jsme pozemkový fond ČR o zřízení věcného břemene. Pozemkový fond nám vyhověl a v nejbližších dnech bychom měli podepsat smlouvu, ve které má být uvedeno pouze věcné břemeno na přípojku nízkého napětí.

Právo chůze nebo průchodu přes danou parcelu údajně Pozemkový fond zřizovat nemůže. Vzhledem k velmi špatným sousedským vztahům se nyní obáváme, že nám po odkoupení sousedé neumožní na parcele kopat, protože již nyní mají námi pronajatou parcelu ze 2/3 neoprávněně oplocenou. Pozemkový fond nám sdělil, že sousedé věcné břemeno respektovat musí a jako majitelé pozemku jsou povinni s námi sepsat smlouvu. Jakým způsobem máme nyní postupovat? Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Nejen, že musí respektovat zřízení věcného břemene, ale i udržování přípojky v řádném stavu budou muset respektovat. Smlouvu nechte sepsat advokátem a povinnost umožnit údržbové práce, které budou potřeba, začleňte do smlouvy. Věcné břemeno v tomto případě vzniká ze zákona a nelze ho obejít ani ignorovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.