Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S manželem máme 3 děti, nejstarší dcera ovšem nežije v České republice, pouze občas nás přijela navštívit, spíše tedy zaplatit pohledávky, které zde měla, popř. nás zaúkolovat, kde co za ni máme vyřídit. Bohužel mezi námi došlo k zásadnímu konfliktu, takže se v podstatě nestýkáme. S manželem chceme sepsat závěť.

Bude platná, když necháme ověřit naše podpisy na matrice nebo u notáře? Uvažujeme, že nejstarší dceru z dědictví vyloučíme. Pokud bychom se tak rozhodli až po sepsání závěti, bude platný dodatek, který bychom nechali v dopise u prostřední dcery? Musí být i podpisy v tomto dodatku ověřeny? Stačí, když při dědickém řízení bude tento dopis prostřední dcerou předložen? Děkuji Dáša R.

ODPOVĚĎ:
Co se týče ověření podpisů na závěti či listině o vydědění – není zákonnou podmínkou platnosti, aby byly pospisy ověřeny. A bude stačit předložení příslušných dokumentů při dědickém řízení jedním z dědiců. Samozřejmě doporučuji závěť sepsat formou notářského zápisu, protože když dojde k napadení závěti pro neplatnost, tak soud bude listinu sepsanou notářem brát jinak než listinu sepsanou doma "v kuchyni na stole". Chcete-li dceru vydědit, musíte sepsat listinu o vydědění a důvod uvést trvalý nezájem o zůstavitele. Listina o vydědění může být součástí závěti nebo může být samostatná. Doporučuji sepsat oba dokumenty ve stejný den, odvolat je můžete kdykoliv. Kdybyste totiž sepsali prvně závěť a pak až listinu o vydědění vznikly by zbytečné problémy s tím, v jaké části je která z těch listin platná či neplatná. Ještě jedno upozornění – nezapomeňte, že závěť musíte Vy i Váš manžel sepsat každý sám za sebe, nelze abyste sepsali jednu společnou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.