Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před nedávnem jsem si pronajal vetší prostor za 12.000 Kč měsíčně, který jsem upravil pro zkoušení své hudební kapely. Jenomže takové nájemné bych nebyl schopen platit sám, tak jsem sehnal dalších 8 kapel se kterýma se ve zkušebně střídáme. Kapely mi měsíčně platí určitou částku (podle toho jak často zkouší) na můj účet, tak aby celková cena, kterou od kapel vybírám poplatila všechny další výdaje.

Tedy kromě pronájmu prostor také např. servis vybavení a další vybavení, které do zkušebny dáváme a společně užíváme. S jednotlivými kapelami mám vždy podepsanou takovou dohodu, že budou na zkušebnu připlácet za to a to atd.
Jde mi o to, jestli to takto mohu dělat, jestli to již není výdělečná činnost (i když vlastně na tom nic nevydělávám, ale ty platby od kapel mi chodí na účet, ze kterého ten pronájem pak platím). Popřípadě jak bych měl s kapelama dohodu sepsat, aby bylo jasné, že to opravdu není výdělek, ale společné placení těch prostor, jde-li to. Nebo je to takto možné a je vše v pořádku? Předem děkuji za odpověď a radu. Vendelín

ODPOVĚĎ:
V první řadě je nutné se podívat do nájemní smlouvy, zda Vám pronajímatel umožnil ji sdílet s dalšími nájemníky. Pokud ano, tak není problém. Fakticky jde o Vaše spolunájemníky, se kterými se dělíte o daný prostor podle míry spoluužívání. Pro jistotu můžete dohodu mezi kapelami nazvat dohoda o společném užívání, či nájmu. Pak bude zřejmé, že jste jen jeden z nájemníků, a ne podpronajímatel. Vzhledem k tomu, že nevykazujete žádný zisk, nejedná se o výdělečnou činnost.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.