Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Podal jsem na Ministerstvo spravedlnosti stížnost na soudního znalce a jím vypracovaný znalecký posudek, na základě kterého soud rozhodl o vypořádání podílového spoluvlastnictví. Pokud bude stížnost úspěšná a bude potvrzeno, že je posudek nepřezkoumatelný a nesplňuje veškeré náležitosti, mohlo by být toto důvodem pro obnovu řízení? Jak vysoké náklady řízení mohu případně hradit protistraně, pokud bude žádost o obnovu řízení zamítnuta? Předem děkuji za odpověď, Jaromír


ODPOVĚĎ:
Jsou-li tu skutečnosti, rozhodnutí nebo důkazy, které účastník bez své viny nemohl použít v původním řízení před soudem prvního stupně nebo za určitých podmínek i u odvolacího řízení, je možné rozsudek napadnout žalobou na obnovu. Zjištění, že znalecký posudek je chybný je jistě závažný důkaz, který jste nemohl použít již dříve.

Žaloba na obnovu řízení musí být podána ve lhůtě tří měsíců od té doby, kdy ten, kdo obnovu navrhuje, se dozvěděl o důvodu obnovy, nebo od té doby, kdy jej mohl uplatnit. A to nejpozději do tří let od právní moci daného rozhodnutí.

O nákladech řízení rozhodne soud, pravděpodobně by šlo o náklady na cestu k řízení a náklady obhajoby. Jak vysoké náklady budou bude záležet na délce trvání řízení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.