Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
17letý chlapec si koupil fotoaparát. Obchodní firma, u níž výrobek zakoupil, neuznala reklamaci vady. Chlapec tedy podává žalobu, kterou se domáhá výměny vadného výrobku za bezvadný. Jak posoudíte jeho procesní způsobilost a jaké jsou zde možnosti? Děkuji, Gábina

ODPOVĚĎ:
Procesní způsobilost má účastník (§ 18 a násl. občanského soudního řádu) v tom rozsahu, v jakém má způsobilost vlastními úkony nabývat práv a brát na sebe povinnosti (což u fyzické osoby je stoprocentní dosažením zletilosti).
Způsobilost nezletilých k právním úkonům:
Nezletilí mají způsobilost jen k takovým právním úkonům, které jsou svou povahou přiměřené rozumové a volní vyspělosti odpovídající jejich věku. V tomto rozsahu mají nezletilí i procesní způsobilost, předseda senátu ale může dle § 23 občanského soudního řádu rozhodnout, že fyzická osoba, která nemá plnou způsobilost k právním úkonům, musí být v řízení zastoupena zákonným zástupcem, i když jde o věc, v níž by mohla jednat samostatně.
U sedmnáctiletého člověka je tedy možné, že pro potřeby řízení bude považována za procesně způsobilou - ke kupní smlouvě bezpochyby způsobilá byla, tudíž nevidím důvod k vyloučení její procesní způsobilosti ve sporu. Předpokládám, že ale z opatrnosti předseda senátu rozhodne o jejím zastoupení a v řízení se bude řádně pokračovat (nedostatek procesní způsobilosti je odstranitelnou podmínkou řízení a tedy není důvod řízení zastavovat pro nedostatek procesní způsobilosti účastníka).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.