Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem 5 let majitelkou garáže, kterou však používal výhradně můj otec a elektroměr v garáži byl od začátku psán na něj. Otec v březnu 2011 zemřel, od té doby garáž nikdo nepoužíval. V říjnu 2011 bylo projednáno a ukončeno dědické řízení, jediným dědicem jsem byla já (jediná dcera).

V prosinci 2011 přišlo od společnosti ČEZ vyúčtování na elektriku s dluhem cca 6500 Kč za období 12/2010 – 12/2011. V lednu 2012 jsem na ČEZ odeslala úmrtní list otce a ve stejné době si elektroměr v garáži nechal na sebe přepsat nový nájemník, se kterým jsem uzavřela smlouvu o pronájmu garáže. Přepis elektroměru na něj proběhl bez problému. Na otcovo jméno a adresu kde bydlel, však stále chodí upomínky o zaplacení dluhu. Jsem povinna tento dluh zaplatit, když jsem majitelkou garáže i otcovým jedidým dědicem, ačkoliv dluh chodí stále na jeho jméno a nebyl projednán v dědickém řízení? Děkuji, Iveta

ODPOVĚĎ:
Dluh měl být správně projednán v rámci dědického řízení. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, je na Vás, abyste dluh uhradila, neboť za závazky odpovídáte ze zákona do výše nabytého dědictví - stejně tak i v případě, že se případný dluh objevil až poté, co bylo dědické řízení ukončeno. Doporučovala bych Vám proto, obrátit se na ČEZ a vše vyrovnat.
Důvody proč je nejlepší toto udělat co nejdříve
1) dluh existoval v době smrti zůstavitele
2) dědici mají o smrti zůstavitele vyrozumět co největší množství institucí (stejnou odpovědnost má notář) - tedy i ČEZ
3) dědictví bylo přijato a tedy nějaké aktivum dědic získal, tudíž se určité odpovědnosti za dluhy nemůže zříci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.