Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měla bych dotaz k převodu členských práv a povinností na člena bytového družstva. Koupila jsem byt v družstevním vlastnictví (jedná se o družstevní byt), a došlo k převodu bytu na mě, a to dohodou o převodu členských práv a povinností. Vše proběhlo v pořádku. Nyní se v představenstvu řeší tato otázka:

Původní členové družstva při koupi nemovitosti (domu) hradili 5000 Kč jako jistotu kauce, která byla třeba jako finanční záruka, že při koupi domu budou mít na uhrazení koupě této nemovitosti. Mezitím se však již většina z nich odstěhovala a své byty prodali dohodami o převodu členských práv dalších osobám. Až nyní, po cca 2 letech se má těchto 5000 vracet zpět. Otázka však z ní komu, zda současným novým nájemníkům, na než byly převedeny práva k bytu nebo těm původním. Dohodou totiž došlo k převodu všech členských práv a povinností na nové nájemce. Děkuji, Beáta

ODPOVĚĎ:
Musí se uplatnit zásada, že se peníze vrátí plátci - tedy buď původnímu kupujícímu nebo nájemníkovi, pokud smluvně vstoupil do tohoto práva původního kupujícího.
Tyto informace zjistíte ze smluv uzavřených mezi původníi členy a novými členy. Pokud nový členové nebudou schopni prokázat, že vyplatili původního člena do této částky, bude muset výplata být provedena původnímu členovi.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.