Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Existují zákonem dané lhůty pro vyplacení dědického podílu na Slovensku? Po smrti babičky v roce 2008 bylo dědictví vypořádáno až v roce 2010. Mezitím zemřel náš otec, který měl být také dědicem ještě se svými 3 sestrami a tudíž jsme se s bratrem stali dědici po zemřelém bratrovi.

Každá teta zdědila 1/4 a my každý 1/8. Po babičce jsme zdědili dům, který ale obývá 1 teta se synem. Potřebuji vědět, jak zákonně postupovat, aby mi byla vyplacena zděděná částka z hodnoty domu, a zda existují lhůty na Slovensku pro vyplacení dědického podílu. Bydlíme v Čechách. Děkuji, Petra

ODPOVĚĎ:
Pokud je mi známo, tak lhůty pro výplatu dědického podílu nejsou podle slovenského právního řádu stanoveny, stejně jako v ČR. Samozřejmě nesmí docházet ke zbytečným průtahům řízení. Pokud dědické řízení probíhá od roku 2008 s tím, že jeden oprávněný dědic v průběhu řízení zemřel, nezdá se, že k průtahům skutečně dochází. Doba od zahájení dědického řízení se zdá být (prozatím) přiměřená.
Pokud jiný dědic užívá zděděnou nemovitost, máte práva a povinnosti jako spoluvlastník - tzn. mj. užívat nemovitost také, ale také povinnost podílet se na opravách. Pokud nechcete být spoluvlastníkem, písemně nabídněte svůj podíl k odkoupení ostatním spolumajitelům a pokud o něj nebudou mít zájem, podejte k místně a věcně příslušnému soudu návrh na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví (podíly může dodatečně odkoupit některý ze spoluvlastníků nebo bude dům prodán v dražbě). Tím spoluvlastnictví zděděné nemovitosti zanikne.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.