Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jaká daň se nás bude týkat, respektive jak to udělat pro nás daňově co nejvýhodněji, v následujícím případě: Má matka je majitelkou bytu v osobním vlastnictví o velikosti 1+1. Já s manželkou jsme majiteli bytu v osobním vlastnictví o velikosti 3+1.

Chtěli bychom provést bezúplatnou výměnu obou bytů, nikdo nikomu nic platit nebude (cenu bytů vzhledem k lokaci a stavu odhaduji přibližně stejnou). Nic neprobíhá pod tlakem nebo za vyostřených vztahů, tzn. je vzájemná důvěra i pro převod jiným způsobem, např. darování jedním a posléze druhým směrem. Jde nám jen o to, abychom neplatili naprosto zbytečných 40 tisíc. Děkuji, Miloš

ODPOVĚĎ:
Tuto výměnu (bohužel) musíte zdanit v rámci daně z převodu nemovitostí (§ 8 a násl. zák. č. 357/1992 Sb.). Je třeba sepsat směnnou smlouvou s přesnou identifikací smluvních stran a směňovaných nemovitostí včetně ceny. Budete též potřebovat znalecký posudek. Daň se platí jen jedna a to ve výši 3% z té nemovitosti, jejíž hodnota je buď podle dohody nebo podle znaleckého posudku vyšší. Tento způsob je jediný možný, i tak výhodný, protože daň odvádíte jen z jedné nemovitosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.