Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Soused si instaloval kameru, která smeřuje na můj rodinný dům a zahradu a tudíž se domnívám že jde o neoprávněný monitoring, což by dle mého názoru mohlo odpovídat zákonu dle § 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů - hlava VII § 44.

Konkrétně v tomto případě odst.2 písm. a) písm. e), písm. g), písm. i) a dle zákona 101/2000 Sb hlava VII § 44 odst 3. - Fyzická osoba se jako správce nebo zpracovatel dopustí přestupku tím, že při zpracování osobních údajů některým ze způsobů a za přestupek podle odstavce 2 lze uložit pokutu do výše 1 000 000 Kč. Otázka zní, zda-li je tato má úvaha správná a zda-li tímto způsobem mohu uplatnit svá osobní práva? Co vše by měla obsahovat občanskoprávní žaloba a zda-li je na mé straně prokázat v důkazním řízení jeho monitoring a jakým způsobem. Nemůžu totiž vědět zdali si mě soused nahrává nebo jen monitoruje online. Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Doporučuji pořídit fotografie kamerového zařízení, příp. videonahrávku, pokud je kamerové zařízení pohyblivé.
Zároveň se obraťte na úřad pro ochranu osobních údajů s žádostí o poskytnutí informace, zda je Váš soused registrovaným správcem kamerového systému a pokud ano, za jakým účelem. Pokud informace bude negativní - tedy soused nebude registrovaným správcem, podejte na úřad podnět k prošetření.
Pokud kamerové zařízení zabírá prostory, které jsou výhradně Vaše (tedy nikoliv příjezdovou cestu souseda a roh Vašeho pozemku) dochází k narušení práva ochrany osobnosti uvedené v § 11 a násl. občanského zákoníku. Monitoring nejste schopná předložit a stejně tak jiné důkazy podporující Vaše tvrzení, proto žalobu podejte až budete mít výsledky šetření z úřadu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.