Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Koupili jsme chalupu, která byla před cca 20 lety vyplavena vodou z pole, které se nachází přímo nad chalupou. Obec vybudovala z důvodu prevence nad chalupou na obecním pozemku kanál k odvodu vody. Po nás chce, abychom kanál pravidelně čistili od plevele a vzniklých nánosů.

Ráda bych věděla, zda je to naší povinností. Bývalý majitel měl okolní pozemky v pronájmu, a proto se o ně staral, včetně čištění kanálu. Pokud bychom si pozemky také pronajali, museli bychom kanál čistit? A jak by se čištění řešilo pokud bychom si je nepronajali? Děkuji, Eliška

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je nejschůdnější cestou informovat se na obecním úřadě, zda není povinnost k údržbě odvodňovacích kanálů stanovena obecně závaznou vyhláškou či obdobným předpisem, o čemž lze vcelku pochybovat. Obec Vám nemůže nařídit provádění určité činnosti na obecních pozemcích; takový příkaz by kolidoval se zákazem nucených prací. Pokud si tedy předmětné pozemky nepronajmete, můžete se naopak Vy domáhat na obci (jako Vašem sousedovi), aby odvodňovací kanál řádně udržovala a to z titulu předejití vzniku možné škody na Vašem majetku. Pokud byste se rozhodla najmout si přilehlé pozemky, bylo by možné Vaši povinnost k údržbě odvodňovacího kanálu dovodit z titulu povinnosti řádné péče nájemce o pronajatou věc (i tak ale doporučuji tento závazek výslovně zmínit v nájemní smlouvě).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.