Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o radu v dědickém řízení. Zemřela mi teta, která v závěti odkázala majetek mě (synovci) a mojí manželce. Závěť byla uložena u notáře a má všechny potřebné náležitosti. Teta byla vdova a žádné potomky neměla. Byla ze 6 sourozenců a dosud žije její bratr a sestra (moje matka) a děti ostatních sourozenců.

Notář požaduje adresy žijících sourozenců tety a všech synovců a neteří, že je musí obeznámit se závětí. Většina synovců a neteří žije v zahraničí. Některé adresy ani nemám. Je tento postup správný a má vliv na ukončení dědického řízení, než se všichni vyjádří? Budu případně všechny tyto úkony k dohledání dědiců pak nucen zaplatit? Jaký je prosím běžný postup, když existuje závěť? Děkuji, Otakar

ODPOVĚĎ:
Notář postupuje správně a vliv na délku dědického řízení to samozřejmě má. Notář musí se závětí obeznámit všechny oprávněné. Ne, úkony k dohledání nebudete nucen platit, jen odměnu notáře jak uvedeno níže.
Základem odměny notáře jako soudního komisaře za úkony provedené v řízení o dědictví, které nebylo zastaveno (protože pak je odměna 400 Kč), je obvyklá cena zůstavitelova majetku, který se stal předmětem řízení o dědictví.

Vypočítává se procentuelně
z prvních 100 000 Kč základu ...................................... 2,0 %,
z přebývající částky až do 500 000 Kč základu ............. 1,2 %,
z přebývající částky až do 1 000 000 Kč základu ........... 0,9 %,
z přebývající částky až do 3 000 000 Kč základu ........... 0,5 %,
z přebývající částky až do 20 000 000 Kč základu .......... 0,1 %,
nejméně však 600 Kč.

S vyřízením dědictví se spojují další nejrůznější poplatky, např. odměna za zjištění stavu a obsahu závěti (250 Kč), náhrada hotových výdajů, náhrada za promeškaný čas (50 Kč za každou započatou čtvrthodinu) a další.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.